آفتابنیوز : شبکه خبری الجزیره اعلام کرد که خبرها حاکیست که جسد 'جمال خاشقچی' روزنامهنگار مشهور سعودی در یکی از مناطق استانبول ترکیه پیدا شده است.
به گزارش آفتابنیوز، الجزیره جزئیات بیشتری در این باره عنوان نکرده است.
همچنین رویترز پیشتر به نقل از دو منبع ترکیهای نوشت: مقامهای ترکیهای معتقدند که «جمال خاشقچی» روزنامه نگار سعودی در کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسیده است.
یکی از این منابع که از مقام های ترکیه است، یادآورشد: ارزیابی اولیه پلیس ترکیه این است که خاشقچی داخل کنسولگری عربستان سعودی در استانبول کشته شده است.
وی افزود: ما معتقدیم این قتل از پیش طراحی شده بوده و جسد (خاشقچی) سپس به خارج از کنسولگری (عربستان) منتقل شده است. این دو منبع جزئیات چگونگی این قتل ادعایی را مشخص نکردند.
گزارش رسانه ها حاکی است سه شنبه گذشته خاشقچی به همراه نامزدش برای ثبت ازدواج به کنسولگری عربستان در استانبول مراجعه کرد اما تاکنون از آن خارج نشده است.
به نوشته خبرگزاری ایرنا؛ در حالی که عربستان مدعی است این روزنامه نگار از کنسولگری خارج و پس از آن ربوده شده است، دولت ترکیه اعلام کرد، براساس اطلاعات موجود، خاشقچی همچنان در ساختمان کنسولگری است.
سازمان عربی حقوق بشر که مقر آن در انگلیس قرار دارد، با صدور بیانیه ای اعلام کرد، دولت سعودی پس از مراجعه خاشقچی به کنسولگری عربستان در استانبول وی را ربوده است.
این بیانیه با اعلام اینکه مصونیت دیپلماتیک مجوزی برای اقدامات غیرقانونی مانند عملیات ربایش نیست، از دولت ترکیه خواست برای آزادی این روزنامه نگار و انتقال وی به مکانی امن اقدام کند.
شبکه خبری 'خبر.ترک' روز شنبه اعلام کرد که محمد بن سلمان ولیعهد عربستان سعودی اعلام کرده است که برای رفع ابهام در خصوص سرنوشت روزنامه نگار ناپدید شده در استانبول، ترکیه می تواند کنسولگری سعودی در شهر استانبول را بازرسی و جستجو کند.
این رسانه به نقل از ولیعهد عربستان نوشت که دولت عربستان در صورت درخواست از طرف دولت ترکیه، علاوه بر صدور اجازه بازرسی، امکان بازرسی از ساختمان را نیز فراهم می کند.
خاشقچی که از سالهاست خارج از عربستان زندگی می کند، دو هفته پیش و برخلاف سکوت رسانه های عربی در برابر اهانت های مکرر 'دونالد ترامپ' رئیس جمهوری آمریکا، از آنها انتقاد کرد.
وی پس از سخنرانی توهین آمیز ترامپ به کشورهای عربی در توئیتی نوشت: ترامپ هر از گاهی توئیت می کند که از کشورهای عربی حمایت می کند و ما عربها باید برای ادامه این دفاع، هزینه آن را بپردازیم، اما سوالی که به ذهنم می رسد، آن است که رئیس جمهوری آمریکا از ما در برابر چه کسی حمایت می کند؟
وی همچنین گفته بود: بر این باورم، بزرگترین خطری که کشورهای عربی و منابع نفتی آنها را تهدید می کند، خود ترامپ است، چرا که وی، عرب ها را تنها چاه نفت می بیند.
ترامپ در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به صراحت اعلام کرد: واشنگتن از کشورهای دیگر (عربستان) انتظار دارد تا سهم منصفانه ای را برای حمایت نظامی آمریکا از خود به واشنگتن بپردازند.
واشنگتن پست: قتل خاشقچی کار سعودی بوده است
روزنامه واشنگتن پست نیز به نقل از پلیس ترکیه گزارش داد که «جمال خاشقچی» روزنامه نگار مطرح عرب توسط ماموران عربستان سعودی و با نقشه ای از پیش طراحی شده به قتل رسیده است.
این روزنامه آمریکایی در تارنمای رسمی خود نوشت: دو منبع آگاه گفتند که پلیس ترکیه به این نتیجه رسیده است که خاشقچی هفته گذشته توسط یک تیم از عربستان سعودی که به طور خاص برای کشتن وی به استانبول آمده بود، در کنسولگری عربستان در این شهر به قتل رسیده است.
براساس این گزارش، یکی از این منابع گفت که پلیس ترکیه معتقد است این تیم 15 نفره از عربستان سعودی و با نقشهای از پیش طراحی شده به ترکیه آمده است.
واشنگتن پست افزود که این منابع آگاه شواهد مشخصی برای تائید ادعای خود ارائه نکردند.
به گزارش ایسنا، در همین حال یک منبع سعودی قتل این روزنامهنگار در ساختمان کنسولگری را تکذیب و در بیانیهای اعلام کرد که این اتهامات بیاساس است.
وزارت امور خارجه آمریکا نیز اعلام کرده که به دنبال اطلاعات بیشتر درباره آنچه رخ داده، است و اوضاع را به دقت رصد میکند.
خبرگزاری آنادولو نیز گزارش داده که گروهی از اتباع سعودی مدت کوتاهی در کنسولگری بودهاند.
یاسین اوکتای، نماینده حزب عدالت و توسعه ترکیه و مشاور رجب طیب اردوغان، رئیسجمهوری این کشور پیشتر گفته بود: خاشقجی یا با یک خودروی شیشه دودی از ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول خارج شده و یا هنوز داخل این ساختمان است.
دادستانی ترکیه رسماً تحقیقاتی را درخصوص ناپدید شدن روزنامهنگار منتقد عربستانی در استانبول آغاز کرده است. در همین حال، پیش از این یک منبع در کشورهای عرب حوزه خلیج فارس مدعی شد، مقامات عربستان به آنکارا اطلاع دادهاند که این روزنامهنگار منتقد سعودی به ریاض منتقل شده است.
با بالا گرفتن تنشها، عربستان با هدف تلاش برای مقابله با اتهامات مطرح شده در ماجرای مفقود شدن این روزنامهنگار منتقد، به تازگی به خبرنگاران خبرگزاری رویترز اجازه بازدید از کنسولگری ریاض در استانبول را داد. خبرگزاری رویترز گزارش داد، خبرنگاران این خبرگزاری ساختمان شش طبقه کنسولگری عربستان در استانبول را مورد بازدید قرار دادند. محمد العتیبی، سرکنسول عربستان در مصاحبهای گفت: مایلم تایید کنم که جمال خاشقجی نه در عربستان و نه در ساختمان کنسولگری است و سفارت و کنسولگری ما در حال تلاش برای یافتن او هستند.
ناپدید شدن جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد عربستانی پس از مراجعه به کنسولگری ریاض در استانبول به چالشی جدی برای سعودیها تبدیل شده است.
جمال خاشقجی سهشنبه گذشته به کنسولگری عربستان رفته تا مدرکی دال بر جدایی از همسر سابقش دریافت کند تا بتواند با خدیجه، نامزد ترک خود ازدواج کند. یک مقام عربستان سعودی روز چهارشنبه تائید کرد که خاشقجی برای کارهای اداری به کنسولگری وارد شده بود اما افزود، او پس از مدت کوتاهی ساختمان را ترک کرد. خدیجه گفته بود، نامزدش از این که مجبور بود به کنسولگری برود، ناراحت و عصبی بوده است.
در هنگام ورود، به خاشقجی گفته شده تلفن موبایل خود را تحویل دهد؛ اقدامی که در شماری از سفارتخانهها و کنسولگریها انجام میشود. خدیجه گفته است، تلفن نامزدش نزد اوست و خاشقجی به او گفته در صورتی که از کنسولگری برنگشت، با یکی از مشاوران رجب طیب اردوغان که از دوستانش است، تماس بگیرد.
مختصری درباره خاشقجی
خاشقجی ۵۹ ساله، روزنامهنگار، گزارشگر خارجی، سردبیر و مقالهنویس سعودی قدیمی و باتجربه است که آثارش در گذشته در پادشاهی آل سعود که بیش از حد محافظهکار است، بسیار جنجالی و مناقشهآمیز محسوب میشد. پس از آنکه محمد بن سلمان به عنوان ولیعهد عربستان و جانشین ملک سلمان ۸۲ ساله برگزیده شد، وی در تبعیدی خودخواسته به آمریکا سفر کرد.
خاشقجی به عنوان یکی از همکاران واشنگتنپست مقالاتی را درباره عربستان سعودی نوشت که شامل انتقاد از جنگش در یمن، اختلافات دیپلماتیک اخیر ریاض با کانادا و بازداشت فعالان حقوق زنان به دنبال صدور اجازه رانندگی به زنان در این کشور میشد.
خاشقجی در یکی از مقالات خود مورخ ۲۱ مه برای روزنامه واشنگتن پست نوشت: این بازداشتها مخمصه و وضع خطرناکی را که همه شهروندان عربستان سعودی با آن مواجه هستند، نشان میدهد. از ما خواسته شده تا امید آزادی سیاسی را رها کنیم و درباره این بازداشتها و ممنوعیتهای سفر که نه تنها منتقدان بلکه خانوادههای آنها را نیز تحت تاثیر قرار داده، سکوت اختیار کنیم. آنها انتظار دارند که ما این اصلاحات اجتماعی و ولیعهد عربستان را به شدت تحسین کنیم و از نزدیک شدن به شهروندان سعودی پیشگام که دههها پیش جرأت کردهاند و به این مسائل پرداختند، اجتناب کنیم.
خاشقجی به خاطر مصاحبههایش با اسامه بنلادن، رهبری سابق القاعده بین سالهای ۱۹۸۷ تا ۱۹۹۵ معروف است. در اوایل دهه ۱۹۹۰ خاشقجی تلاش کرد تا بنلادن را متقاعد به آشتی با خاندان سلطنتی آل سعود و بازگشتش از سودان به خانه کند اما بنلادن این پیشنهاد را رد کرده بود.
خاشقجی روابطش با سران سعودی را حفظ کرده و در سال ۲۰۱۵ میلادی با حمایت شاهزاده ولید بن طلال، یک شبکه خبری ماهوارهای تحت عنوان العرب از بحرین راهاندازی کرد. این شبکه تنها ۱۱ ساعت فعالیت داشت و پس از آن تعطیل شد. شاهزاده بن طلال نیز پس از آن توسط شاهزاده محمد بن سلمان در سال ۲۰۱۷ میلادی بازداشت شد.
خاشقجی در مقالهای مورخ هفت اوت نوشت: در حال حاضر شهروندان عربستان دیگر دلیل منطقی پشت این موج بیوقفه بازداشتها را درک نمیکنند. این بازداشتهای تعمدی بسیاری را به سکوت وادار کرده و بسیاری دیگر را نیز مجبور به ترک کشور کرده است.
وی در نصیحتی به پادشاه عربستان سعودی نوشت: راه بهتری نیز برای پادشاهی عربستان برای اجتناب از انتقادات غرب وجود دارد: تنها کافی است که فعالان حقوق بشر را آزاد و بازداشتهای غیرضروری را که وجهه عربستان را لکه دار کرده، متوقف کنید.
عربستان کشته شدن خاشقجی در کنسولگری را تکذیب کرد
کنسول عربستان در استانبول گزارشها درباره کشته شدن فعال مطبوعاتی منتقد حکومت سعودی در کنسولگری این کشور در ترکیه را رد کرد.
به گزارش ایلنا به نقل از العربیه، «محمد العتیبی» کنسول عربستان در ترکیه، در واکنش به برخی گزارشهای منتشر شده درباره کشته شدن «جمال خاشقجی» فعال منتقد حکومت سعودی در کنسولگری این کشور در استانبول، گفت که «این اتهامهای بیاساس را کاملا رد میکند».
العتیبی همچنین گفت که کنسولگری و سفارت عربستان در ترکیه تمام تلاش خود را پس از ناپدید شدن خاشقجی به کار گرفتهاند.
وی افزود: «خاشقجی برای بررسی روند اسناد شخصی خود به کنسولگری مراجعه کرد و اندکی پس از ورودش به ساختمان از آنجا خارج شد».
العتیبی تاکید کرد که خاشقجی نه در کنسولگری و نه در عربستان حضور ندارد.
وی همچنین گفت که کنسولگری به دوربینهایی مجهز است اما هیچ تصویری ثبت نشده است. بنا بر این نمیتوان تصاویری از ورود یا خروج جمال خاشقجی را به کنسولگری که توسط موانع پلیس و سیم خاردار محاصره شده است، استخراج کرد.
کنسولگری سعودی در استانبول عصر شنبه در تلاش برای توجیه این موضوع گفته بود که جمال خاشقجی نویسنده سعودی که چهار روز قبل ناپدید شده است، در مقر کنسولگری حضور نداشته و صحبت از ربودن وی بی پایه و اساس است.